Van Letland naar Nederland: Het verhaal van Alexandra

Van Letland naar Nederland: Het verhaal van Alexandra

Mijn naam is Alexandra en ik ben een stagiaire bij Mama’s Garden. Ik wil graag mijn verhaal delen om andere moeders te motiveren om altijd door te blijven gaan en niet op te geven. Mijn kind heeft mijn leven op een positieve manier veranderd en heeft mij geleerd nog meer van mijzelf en van haar te houden.

Van Letland naar Nederland

Mijn verhaal begint in Letland, waar ik geboren ben. Onze familie had het daar niet breed en het was elke dag een uitdaging om rond te komen. Ondanks de uitdagende situatie in ons land, bleef mijn moeder doorzetten om mij het beste leven te kunnen geven. Als ik nu terugkijk op deze periode, ben ik trots op mijn moeder en denk ik dat dit wellicht ook de bron is van mijn motivatie om een goede moeder te zijn.

Mijn ouders zijn niet in Letland geboren, de een komt uit Rusland en de ander uit Oekraïne. Dit veroorzaak op het moment natuurlijk spanning binnen de familie, maar ik probeer er niet te veel energie aan te besteden en me te focussen op wat er echt toe doet.

Op mijn zestiende verhuisde ik naar Nederland. Dit was een grote overgang van cultuur waar ik aan moest wennen. Maar gelukkig kon ik al snel mijn weg vinden en ik sprak al goed Engels wat het ook wat makkelijker maakte. Soms mis ik Letland nog wel maar gelukkig ga ik er 2 a 3 keer per jaar naar toe om mijn familie te bezoeken.

Mijn Kind is Mijn Grootste Motivatie

Veel mensen zijn bang om op een verkeerd moment een kind te krijgen en ik begrijp die angst. Je wilt er immers helemaal klaar voor zijn. Maar er is geen perfect moment om een kind te krijgen, het is iets dat je zelf creëert zodra je in verwachting bent. Voordat ik mijn dochter kreeg, had ik weinig motivatie en richting in mijn leven. Ik wist niet precies wat ik met mijn leven wilde en had geen doel voor ogen. Maar toen ik mijn kind voor het eerst in mijn armen had, veranderde dat. Ik kreeg een enorme boost aan motivatie en had een duidelijk doel voor ogen: de beste moeder zijn voor mijn dochter.

Mijn motivatie groeide uit tot een passie

Na het krijgen van mijn kindje merkte ik al snel dat zorgzaamheid een belangrijk aspect van mijn persoonlijkheid was en hier ook mijn passie lag. Het balanceren van moederschap en het opbouwen van een carrière is uitdagend, en ik moest nadenken over hoe ik dit op de beste manier kon aanpakken. Op een dag ontdekte ik dat Zadkine een ‘Moedersklas’ had waarin moeders samen de entreeopleiding Assistent Dienstverlening & Zorg konden volgen en rekening gehouden werd met hun situatie. Ik zag dit als een kans om een carrière op te bouwen en besloot deze klas te volgen.

Tot nu toe ben ik erg tevreden met deze keuze en ben ik goed onderweg om mijn diploma te behalen. Na het behalen van mijn diploma, wil ik graag in de zorg met kinderen kunnen werken en daarbij ook andere moeders en hun kinderen helpen om wat moois van hun leven te kunnen maken.

Mama’s Garden

Op dit moment ben ik stage aan het lopen bij Mama’s Garden. Hier leer ik op een leuke manier samen te werken met andere moeders en organiseren wij leuke evenementen voor moeders en hun kinderen. Deze evenementen zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van moeders. Door naar deze evenementen te gaan, kunnen ze hun netwerk vergroten en meer leren van andere moeders in dezelfde situatie.

Veel moeders zitten vaak thuis en hebben weinig contact met ander moeders, en weten niet goed waar ze heen moeten met hun problemen. Wat ik zo mooi vind aan Mama’s Garden is dat moeders hier een veilige omgeving hebben om hun emoties te uiten en meer te leren over het moederschap. Ik weet uit ervaring hoe belangrijk het is om als moeder te weten dat je er niet altijd alleen voor staat en dat er meer mensen zijn die dezelfde situatie als jij hebben meegemaakt.

Mijn Advies aan Moeders in dezelfde situatie

Blijf sterk en vecht altijd voor je toekomst. Het begint bij jezelf, maar wees niet bang om hulp te vragen. Mocht je geen idee hebben waar je terecht kan om hulp te vragen, kijk dan vooral naar initiatieven zoals Mama’s Garden of de moedersklas van Zadkine.