De kracht van moederschap: Een bijzondere klas voor studerende moeders en hun persoonlijke groei

De kracht van moederschap: Een bijzondere klas voor studerende moeders en hun persoonlijke groei

Atika Gachi, een sprankelende 36-jarige docente aan het Albeda College, startte twee jaar geleden een bijzondere klas voor moeders. Als kersverse mama vroeg ze zich af hoe andere moeders zonder haar privileges hun studie konden voltooien. Wat waren de struikelblokken voor hen?

In haar moedersklas helpt Atika moeders uit diverse culturen en situaties. Iedere moeder heeft unieke uitdagingen, variërend van motivatie tot andere levensvraagstukken. Door samen te werken met deze moeders leert Atika elk jaar meer over het moederschap en hoe ze hen het beste kan ondersteunen.

De moedersklas van Albeda is flexibeler dan reguliere klassen, met aanpassingen zoals één vrije dag per week, minder huiswerk, twee stagedagen in plaats van drie en latere starttijden voor lessen. Dit maakt het voor moeders makkelijker om studie en gezinsleven te combineren.

Atika’s tips voor studerende moeders zijn: blijf gemotiveerd, sta open voor verandering en plan goed. Wees bereid om aanpassingen te maken in je dagelijkse routine om succesvol te zijn in je opleiding.

Met trots ziet Atika hoe moeders in haar klas hun diploma behalen. Ze droomt ervan dat elke school een moederklas aanbiedt, maar begrijpt dat dit wellicht niet haalbaar is. De structuur van sommige opleidingen en de arbeidsmarkt kunnen het implementeren van specifieke moederklassen bemoeilijken. De moederklas wordt niet expliciet vermeld op de website van het zorgcollege, maar tijdens de intake wordt de situatie van de student besproken en kunnen alleenstaande moeders mogelijk worden aangemeld voor de moederklas.

In de klas werkt Atika samen met Mama’s Garden, waar ze op school praten over onderwerpen zoals netwerken, gezondheid, sociale kaart en opvoeding. Het doel is niet alleen om workshops over moederschap aan te bieden, maar ook activiteiten die de moeders persoonlijk laten groeien, zoals een yogales.

De eerste bijeenkomst werden de studenten van Mama’s Garden door de studenten van de jonge moedersklas ontvangen met een gezellige High tea. Wat een warm welkom! Een goede manier om direct het ijs te breken en elkaar beter te leren kennen. De studenten van Mama’s Garden organiseren interactieve workshops waarin moeders hun eigen kwaliteiten ontdekken, niet alleen als moeder, maar ook als vrouw en individu.

De samenwerking met Mama’s Garden wordt enthousiast ontvangen door de studenten. Ze leggen nieuwe contacten met andere moeders en leren van en met elkaar. Een bijzonder moment was toen een ervaringsdeskundige moeder, die studeert aan de universiteit, haar eigen inspirerende verhaal kwam delen. De moeders luisterden vol bewondering naar deze jonge moeder met twee kinderen die aan de universiteit studeert. Haar verhaal motiveerde de moeders enorm en ze bracht zelfs twee van hen in contact met een dame uit Eritrea, die zij nu af en toe als tolk kunnen inzetten.

De moederklas en de samenwerking met Mama’s Garden maakt dat, moeders en studenten elkaar inspireren en informeren, zodat niet alleen de moeders ondersteund worden, maar ook de studenten die straks aan de slag gaan als professionals meer inzicht hebben in de doelgroep.

Atika hoopt dat haar moederklas als voorbeeld kan dienen voor andere scholen, zodat meer moeders de kans krijgen om hun opleiding te volgen zonder dat hun gezinsleven in het gedrang komt. Het is een waardevol initiatief dat niet alleen de moeders ten goede komt, maar ook hun kinderen en de samenleving als geheel.